Kapcsolási rajzokRajz feltöltésVendégkönyvFórumStatisztikaElérhetőségek
 
 
Gázgyújtó oszcillátor
Ezen rajz eddigi megtekintői: 9668 fő
(2008.08.27 -óta)


Értékelje ezen rajzot 5 -ös skálán:A rajz feltöltője:istyu
A feltöltő e-mail címe:Istyu@citrommail.hu
A feltöltés ideje:2012.06.24 - 08:19:44

Az áramkör egy egytranzisztoros oszcillátorra épül. Ebben a példányban PNP tranzisztor volt, de a tekercsek más bekötésével és NPN tranzisztorral is elõfordul ill. mûködõképes ez a megoldás. A tranzisztoros blocking-oszcillátor transzformátorának legfelsõ tekercsében keletkezõ feszültséget D1 dióda egyenirányítja, és a nagyfesztrafó primerén keresztül tölteni kezdi a 470nF-os kondit. Amikor a kondi feszültsége eléri a kb. 130V-os feszültséget a tirisztor begyújt és a kondit párhuzamosan rákapcsolja a nagyfesztrafó primer tekercsére. Ez a primer tekercs, mindössze néhány menet és egy pici ferritrúdra van tekercselve. OK Amikor a kondi feszültsége a primer tekercsre kerül, akkor a szekunderben is nagyfeszültség keletkezik (kb. 2...4kV), ez fogja a szikrát létrehozni. (A rajzon, a tekercseken feltüntetett számok az ohm mérõvel mért ellenállásértékeket mutatják.) Cool OK KacsintKacsint


Fizetett hírdetések!(részletekért írj üzenetet)

Amennyiben az oldal elnyerte tetszésed, kérlek ADAKOZZ a fennmaradás érdekében a PayPal rendszerén keresztül egy tetszőleges összeggel! Köszönjük!
Mellékelt dokumentumok:Az oldalon szereplő áramkör megépítése során bekövetkezett bármiféle balesetért az oldal szerkesztője, és a feltöltők semmiféle felelőséget nem vállalnak!

HOZZÁSZÓLÁSOK:


   Még nincs hozzászólás

Hozzászólás rögzítéséhez be kell jelentkezned! Amennyiben nem vagy regisztrált felhasználó, regisztráld magad a főoldalon! 
 
 
 

Amennyiben az oldal elnyerte tetszésed, kérlek ADAKOZZ a fennmaradás érdekében a PayPal rendszerén keresztül egy tetszőleges összeggel! Köszönjük!

Készítette: Légrádi Zoltán
Minden jog fenntartva 2008 ©